Den magiska kitteln

2020. januari 29.
Kategorier: Medium
Den magiska kitteln har varit en symbol för häxor i många generationer. Här får du en förklaring till varför den magiska kitteln har den symboliken.

Svart katt, en flygande kvast och en trebent järnkittel är några av de attribut som man ofta associerar med en tvättäkta häxa eller en sierska. Den stora kitteln är placerad över öppen eld fylld med mystiska ingredienser medan häxan uttalar magiska formler för att ritualen ska bli fullbordad.

Man hittar kitteln både i litteratur, konstverk och hos tarotguiderna. Men vad är det som får kitteln att bli ett redskap som för tankarna till magi, det övernaturliga och till spådamer? För att kunna förstå ett föremåls symboliska mening kan man titta på föremålets form för att se vad det liknar. 

Kittels runda form representerar magen på en gravid kvinna vilket gör att den är en mycket viktig kvinnlig symbol runt om i världen. Den runda formen har också en symbolisk menig om evigt liv och regenerering. På vilket sätt en kittel används ger också en ledtråd till andra betydelser. Man lägger i olika saker i den, värmer den och ingredienserna transformeras till något annat.

En spådam stirrar ner i dessa ingredienser för att få medial vägledning och en spådom. De traditionella kittlarna har tre ben vilket i sin tur representerar den stora Gudinnans tre aspekter eller de tre ödena. Shakespeare nämner i början på sitt verk Macbeth de tre häxsystrarna som kokar ihop problem i sin kittel. I kristen litteratur nämns otaliga legender där just kittlar har en association till häxor och spådamer. Keltiska folksagor talar om kittlar som har magiska egenskaper och innehåller oändlig tillgång på mat och kunskap. En synsk ser mer symboler i en kittel än en icke-synsk.

Det finns legender om hur mytiska, döda hjältar och krigare som läggs i återfödelsens kittel (vilken ger healing) väcks till liv igen nästa dag fullt återställda. Även i Indien kan man finna myter om magiska kittlar och spådamer. En av dem talar om tre kittlar utan botten i vilka en mystisk livsgivande dryck vid namn Soma, tillverkades. Man kan också finna kittlar med övernaturliga egenskaper i Kina. Legender talar om trebenta kittlar som kunde uttala profetior, skapa spådom, kontrollera årstiderna och skänka odödlighet.

Det är inte underligt om man ser till legender och på vilket sätt en kittel används i vardagslivet att den fått en magisk prägel. Kvinnans fruktsamhet har genom historien varit ett dolt mysterium och gjort henne till en varelse med övernaturliga krafter. Kvinnan kunde ge liv och genom modersinstinkten och sin omvårdande natur, upprätthålla det.

Kvinnor tillagade närande måltider i sin kittel. Dessa måltider gav i sin tur energi och liv till de som åt dem. Av råa basvaror skapades genom hjälp av eld, vatten och kunskap om matens tillberedning en rätt som kunde mätta många magar. Modern kunde använda sin kittel till att koka ihop medicinala växter för att bota sjuka och ge healing. Vilka växter och i vilken kvantitet var kunskap som många gånger gick i arv från mor till dotter. En transformering med kittels hjälp där medial vägledning ingick som ingrediens.

En sierska hade sitt eget recept på häxbrygd, som blandades i kitteln innan sierskan kunde ge medial vägledning och spådom. Att stirra ner i en kittel för att spå är en mycket gammal teknik som används i samma syfte som tarotguiderna. 

Inte konstigt att kitteln fått tilldelat sig krafter av att ge evigt liv, spådom och oändlig tillgång till föda. En spåkvinna är trots allt en kvinna som genom magi kan skapa, förgöra, och ge healing, och ett viktigt verktyg för skapande är en kittel.